Taloushallinto - Tietohallinto

Kuka vastaa osuuskunnan tietokoneista ja niiden oheislaitteista ja ohjelmista? Jotta osuuskunnat koneet ja niiden ohjelmistot pysyvät ajan tasalla, kannattaa sopia joku tietohallinnon vastuuhenkilö, jonka tehtäviin kuuluu myös pitää yllä luetteloa koneista ohjelmista, lisensseistä jne.

Kaikkia ohjelmia ei heti tarvitse päivittää uusimpaan versioonsa, mutta ohjelmatoimitttajat eivät välttämättä tue kovin vanhoja ohjelmia eivätkä huolehdi niiden turvallisuudesta. Jos kaupalliset ohjelmat tuntuvat kalliilta, kannattaa muistaa ilmaisten ohjelmien mahdollisuus. Niitä löytyy esim. sivustolta: www.ilmaisohjelmat.fi

Jos esimerkiksi toimistossa on yhteiskäytössä olevia tietokoneita, niille voi sopia käyttösäännöt tai atk-vastaava voi toimia järjestelmänvalvojana, niin etteivät muut pääse lataamaan sinne ohjelmia. Näin kone pysyy paremmin käyttökunnossa ja siistinä.

On tärkeää miettiä myös sitä, miten yhteisen toimiston sisäinen verkko rakennetaan ja miettiä mihin verkon resursseihin kullakin käyttäjällä on oikeus. Näin voidaan varautua jäsenten ja asiakkaiden mobiilien laitteiden verkkovierailuihin. Osuuskunnan oma verkko on oltava tehokkaalla salasanalla suojattu, jotta asiattomat eivät pääse siihen käsiksi.

Varmuuskopiointi on tärkeä tietojen turva. Se kannattaa tehdä säännöllisesti ulkoiselle tallennusvälineelle tai vaikka pilvipalvelimelle. Tulipalon, vesivahinkojen ym varalta varmuuskopiot pitäisi säilyttää eri rakennuksessa kuin kone.

Nykyään omat nettisivut kuuluvat jo markkinoinnin perusvälineisiin. Sivuja tehdessä ja suunniteltaessa pitää heti ajatella niiden päivitettävyys. Jos niiden jatkuva päivitys ei ole varmaa, sivuille kannattaa viedä vain sellaista sisältöä, joka ei helposti vanhene.

Pohdittavaa taloushallinnosta Lataa tästä

Kekepalkki2013F
ATAKUNNAN OSUUSTOIMINNAN KEHITTÄMISKESKUS

Satakunnan Osuustoiminnan Kehittämiskeskus, Sataosaajat Osuuskunta, Teljänkatu 8 A2, 28130 Pori. Puh. (02) 633 5095.